Asimina je manj poznana in pri nas redka sadna vrsta. Je listopadna, s svojimi velikimi intenzivno rumenimi listi je jeseni zelo privlačna. Čeprav ji ugajajo globoka humusna tla, je primerna za katerikoli tip tal, tolerantna je za apnena tla. Če jo sadimo v lapornata ali glinena težka tla, naredimo večjo sadilno jamo, ki jo bogato založno pognojimo z uležanim in predelanim hlevskim gnojem in dodamo zemljo, bogato s humusom. Prvi dve leti raste počasi, dokler se ne ukorenini, potem raste kar hitro, vse je odvisno od pogojev rasti. Kol za oporo naj bo močnejši vsaj nekaj let, da se koreninski sistem dobro vraste.
Vzgajamo jo lahko kot grm ali drevo; zraste okoli 2,8 m kot grm ali do 5 m kot drevo. Krošnjo oblikuje sama, tako da obrezovanje niti ni potrebno. Odporna je na nizke zimske temperature. V času mirovanja prenese do minus 30 stopinj Celzija. Čeprav preživi zelo nizke temperature, je dobro mlado sadiko asimine prva leta zaščititi z naravnimi materiali, kot so listje, slama, praprot idr.
Cveti v aprilu, ima zelo lep, privlačen, temno vijoličen škrlatni cvet. Sorte asimine, ki jih predstavljam, so cepljene, kar je izredno pomembno, in so samooplodne. Zarodi v tretjem letu po sajenju. Po oprašitvi se lahko iz grozdastega socvetja razvije tudi po več plodov, ki so dolgi od 7 do 15 cm, podobni so banani ali mangu. Teža plodov je različna in se giblje od 50 do 500 g. Kožica ploda je trda, zelena in postane pred zoritvijo rumena ter porjavi.
Asiminina peneča torta
Dodadki: 1 + ½ žlice želatine
2,5 dl mrzle vode
500 gr sladkorja – lahko tudi rjavega
1 Espresso žličko soli
3 stepene rumenjake
5 dl mleka
100 gr pirirane Asimine
3 beljake
250 gr sladkorja
100 gr stepene smetane
2,5 dl mrzle vode
500 gr sladkorja – lahko tudi rjavega
1 Espresso žličko soli
3 stepene rumenjake
5 dl mleka
100 gr pirirane Asimine
3 beljake
250 gr sladkorja
100 gr stepene smetane
Najprej raztopite želatino v mrzli vodi, nato pomešajte 500 gr sladkorja, rumenjake, sol in mleko. Maso prelijete v lonec za kuhanje na pari, kuhajte na pari ob zmernem mešanju dokler se masa toliko ne zgosti, da se oprime vilice. Odstranite lonec z maso in dodajte Asiminin pire, premešajte in pustite kremo 30 minut, da se ohladi. Medtem stepete beljake in sladkor v sneg.
Masi dodajte sneg in premešajte, sedaj maso nanesite na biskvitne podlage, z ostankom pa lepo obdelajte torto in jo po želji okrasite. Torto ponudite na popoldanskem srečanju s prijatelji ob dobri kavici.
Dober tek.
Masi dodajte sneg in premešajte, sedaj maso nanesite na biskvitne podlage, z ostankom pa lepo obdelajte torto in jo po želji okrasite. Torto ponudite na popoldanskem srečanju s prijatelji ob dobri kavici.
Dober tek.
Ni komentarjev:
Objavite komentar