ponedeljek, 14. januar 2013

GOJI JAGODA

                                             Kaj so goji jagode ???

Goji jagoda oz. navadna kustovnica (Lycium barbarum) je trajna, zdravilna rastlina, ki je doma na severu Kitajske.

Rastlina zraste v do 3 metre visok grm, najpogosteje pa se jo vzgaja kot drevo s povešajočimi vejami.
   
Je dvospolna, listopadna rastlina. Cveti z majhnimi vijoličnimi cvetovi od julija dalje. Rodi vse do prve zmrzali in dobro prenaša      sušo in mraz. 

 Plodovi so rdeče, podolgovate jagode velike do 2 cm. Rodnost doseže v drugem letu, v letih maksimalne rodnosti pa nam vsaka rastlina zagotavlja do štiri kilograme plodov.

 KAKO SADIMO IN KDAJ ?

Sadike goji jagod sadimo spomladi ali jeseni (sadike v lončkih čez celo leto)
Sadimo na izpostavljene sončne lege
           Sadilna razdalja naj bo 1,5x2 m
           Glede zemlje je nezahtevna rastlina (dobro raste tako v peščeni, kot tudi v težji zemlji )





RECEPTI & UPORABA GOJI JAGOD

ČOKOLADNA NEBESA – torta iz antioksidantov

recept objavljen v oddaji Dobro jutro, Savina A. Ritter, mojstrica joge obraza, pisateljica, nutricistka)

'Testo":
200 g indijskih oreščkov
ščepec himalajske soli
1 žlica deviškega kokosovega olja
2 veliki žlici 100% biološkega, nesladkanega kakava v prahu
5 datljev ali 0,5 dcl soka iz cili sadeža
1 čajna žlička mace v prahu
Premaz:
1 velika žlica nesladkane marmelade iz kakijev (ali česarkoli drugega)
Nadev:
3 velike žlice albuminske skute iz sladke sirotke
3 velike žlice kozjega mascarpone sira
2 veliki žlici 100% biološkega, nesladkanega kakava v prahu
½ čajne žličke ashwagade (kraljeve ayurvedske rastlinice)
2 veliki žlici goji jagod
Okras: lističi iz mandljev
V kavnem mlinčku zmeljemo indijske oreščke, jih stresemo v mešalnik, ter dodamo ostale sestavine. Premešamo, ter maso razporedimo na pladenj. Testo na tanko premažemo z maremelado.Zdaj v mešalnik dodamo sestavine za nadev, ki mora postati popolnoma gladka krema. Na debelo jo nanesemo na testo. Jo potresemo s kakavom v prahu, ter okrasimo z mandljevim lističi


PRIDRUŽITE SE NAM NA FACEBOOK-U   http://www.facebook.com/vrtnarstvo






Ni komentarjev:

Objavite komentar