Kaj so goji jagode ???
Goji jagoda oz. navadna kustovnica (Lycium barbarum) je trajna, zdravilna rastlina, ki je doma na severu Kitajske.
Rastlina zraste v do 3 metre visok grm, najpogosteje pa se jo vzgaja kot drevo s povešajočimi vejami.
Je dvospolna, listopadna rastlina. Cveti z majhnimi vijoličnimi cvetovi
od julija dalje. Rodi vse do prve zmrzali in dobro prenaša sušo in
mraz.
Plodovi so rdeče, podolgovate jagode velike do 2 cm. Rodnost doseže v
drugem letu, v letih maksimalne rodnosti pa nam vsaka rastlina
zagotavlja do štiri kilograme plodov.
KAKO SADIMO IN KDAJ ?
Sadimo na izpostavljene sončne legeSadilna razdalja naj bo 1,5x2 m
Glede zemlje je nezahtevna rastlina (dobro raste tako v peščeni, kot tudi v težji zemlji )
RECEPTI & UPORABA GOJI JAGOD
ČOKOLADNA NEBESA – torta iz antioksidantov
recept objavljen v oddaji Dobro jutro, Savina A. Ritter, mojstrica joge obraza, pisateljica, nutricistka)
'Testo":200 g indijskih oreščkov
ščepec himalajske soli
1 žlica deviškega kokosovega olja
2 veliki žlici 100% biološkega, nesladkanega kakava v prahu
5 datljev ali 0,5 dcl soka iz cili sadeža
1 čajna žlička mace v prahu
Premaz:
1 velika žlica nesladkane marmelade iz kakijev (ali česarkoli drugega)
Nadev:
3 velike žlice albuminske skute iz sladke sirotke
3 velike žlice kozjega mascarpone sira
2 veliki žlici 100% biološkega, nesladkanega kakava v prahu
½ čajne žličke ashwagade (kraljeve ayurvedske rastlinice)
2 veliki žlici goji jagod
Okras: lističi iz mandljev
V kavnem mlinčku zmeljemo indijske oreščke, jih stresemo v mešalnik, ter dodamo ostale sestavine. Premešamo, ter maso razporedimo na pladenj. Testo na tanko premažemo z maremelado.Zdaj v mešalnik dodamo sestavine za nadev, ki mora postati popolnoma gladka krema. Na debelo jo nanesemo na testo. Jo potresemo s kakavom v prahu, ter okrasimo z mandljevim lističi
PRIDRUŽITE SE NAM NA FACEBOOK-U http://www.facebook.com/vrtnarstvo
Ni komentarjev:
Objavite komentar