petek, 18. januar 2013

ŠISANDRA -sadež 5 okusov :)


ŠISANDRA (Schisandra chinensis)
Sadež petih okusov

Šisandra (Schisandra chinensis) je ovijalka, ki raste zelo bujno in doseže višino do 10 m. Vzgajamo jo kot okrasno rastlino in za prehrano. Rastlina cveti od maja do junija. Grozdaste rdeče plodove obiramo od avgusta do konca septembra. Je samooplodna rastlina, a je plodnost boljša pri vsaj 2 rastlinah. Rodi od 2. leta dalje.


Potrebuje odcedna, z organsko snovjo bogata in vlažna tla (izsušitev preprečimo z zastirko- lubje, lesni sekanci). Sadimo jo na senčne do polsenčne lege. Dobro prezimi, a jo je prvo leto priporočljivo zaščititi pred mrazom. Zaradi nezahtevne vzgoje je primerna za ekološko pridelavo. Gnojimo jo spomladi z naravnimi organskimi gnojili. Za dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.

Od 2. leta dalje rastlina oblikuje rdeče plodove, ki imajo pa številne zdrave učinkovine, ki so močno cenjeni v kitajski in ruski medicini. Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So nekoliko nenavadnega okusa (kislo, slano in nekoliko pekoče), zato jih imenujemo tudi sadež petih okusov. Uporablja se za izboljšanje zdravja kože, proti nespečnosti, proti raznim infekcijam in proti kašlju. Ker je antioksidant, tudi proti staranju.Olje šisandre je močno prisotno tudi v uradni ruski medicini, saj zaradi visoke vsebnosti lignanov znižuje nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporoze in različnih oblik raka. Iz plodov lahko naredimo domač sok (1kg plodov ločimo od semen, semena operemo v 1l vode, to vodo nato damo v kozico, dodamo plodove in za 5 min segrejemo na 90 stopinj, ohladimo). Na Kitajskem se kuha čaj tudi iz zdrobljenih in posušenih listov in vejic ter prav tako iz suhih plodov.










 

Ni komentarjev:

Objavite komentar