ŠISANDRA (Schisandra chinensis)
Sadež petih okusov
Šisandra (Schisandra chinensis) je ovijalka, ki raste zelo
bujno in doseže višino do 10 m. Vzgajamo jo kot okrasno rastlino in za
prehrano. Rastlina cveti od maja do junija. Grozdaste rdeče plodove
obiramo od avgusta do konca septembra. Je samooplodna rastlina, a je
plodnost boljša pri vsaj 2 rastlinah. Rodi od 2. leta dalje.
Potrebuje odcedna, z organsko snovjo bogata in vlažna tla (izsušitev
preprečimo z zastirko- lubje, lesni sekanci). Sadimo jo na senčne do
polsenčne lege. Dobro prezimi, a jo je prvo leto priporočljivo zaščititi
pred mrazom. Zaradi nezahtevne vzgoje je primerna za ekološko
pridelavo. Gnojimo jo spomladi z naravnimi organskimi gnojili. Za
dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.
Od 2. leta dalje rastlina oblikuje rdeče plodove, ki imajo pa številne
zdrave učinkovine, ki so močno cenjeni v kitajski in ruski medicini.
Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So
nekoliko nenavadnega okusa (kislo, slano in nekoliko pekoče), zato jih
imenujemo tudi sadež petih okusov. Uporablja se za izboljšanje zdravja
kože, proti nespečnosti, proti raznim infekcijam in proti kašlju. Ker je
antioksidant, tudi proti staranju.Olje šisandre je močno prisotno tudi v uradni ruski medicini, saj zaradi visoke vsebnosti lignanov znižuje nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporoze in različnih oblik raka. Iz plodov lahko naredimo domač sok (1kg
plodov ločimo od semen, semena operemo v 1l vode, to vodo nato damo v
kozico, dodamo plodove in za 5 min segrejemo na 90 stopinj, ohladimo).
Na Kitajskem se kuha čaj tudi iz zdrobljenih in posušenih listov in
vejic ter prav tako iz suhih plodov.
Ni komentarjev:
Objavite komentar