petek, 18. januar 2013

SEME IN SEJANJE SEMEN V ZAPRTEM PROSTORU

 Pripravljanje na sejanje je pozimi eno od prijetnih opravil ljubiteljskega vrtnarjenja. Seme si priskrbimo že zgodaj. Večina vrtnarjev si prve izkušnje pridobi z zavitkom semen radiča, redkvice ali kakšne druge trpežne enoletnice

DOBRI ZNAKI SEMEN:
 - Na zavitku je ime znanega proizvajalca
 - Zavitek je bil po uporabi dobro zaprt in shranjen v hladnem in suhem prostoru

SLABI ZNAKI SEMEN:
 - Luknje v velikih semenih
 - Zavitek je ostal odprt in nezapečaten od prejšnega leta


Marsikatere priljubljene cvetlice so preobčutljive da bi jih pred koncem pomladi gojili na prostem. Zato sejemo semena v setveno prst , pladnje ali lonce pa hranimo v rastlinjaku , pokriti gredi ali na okenski polici. Sejance presajamo v vrt  maja. Tudi nekatere manj odporne vrtnine ( paradižnik, kumare, jajčevci, paprike) sejemo pod steklo v začetku pomladi in jih pozneje, ko mine nevarnost pozebe presadimo v rastlinjak ali na prosto. Sejanje v zaprtem prostoru pa ni rezervirano samo za občutljive rastline. Tako ravnamo tudi pri odpornih skupinah cvetlic in vrtnin, če želimo, da zgodaj cvetijo ali zgodaj rodijo.


1. POSODE. Uporabimo setvene pladnje,skodele, cvetlične lonce. Imeti morajo odcetne luknje ali reže. Stare lonce pred uporabo umijemo, glinene pa čez nočnamočimo.


2. PRST. Za kaljenje je idealna setvena prst na osnovi šote. Biti mora sterilna, lahka in trdna. Posodo napolnimo s setveno prstjo ali prstjo za podtaknjence. Dan pred sejanjem jo poškropimo z vodo, tako da je  vlažna ko sejemo. Semena raztrosimo na redko in pokrijemo s tanko plastjo prsti.









 

Ni komentarjev:

Objavite komentar