nedelja, 27. januar 2013

VZGOJA IZ SEMENA

Vzgoja rastlin iz semen je najlažja in najcenejša oblika razmnoževanja, za kakovostne rezultate pa sta potrebni čistoča in pozornost.
                                                                                    SETEV V ZABOJČKE
Pri setvi v zabojčke moramo poskrbeti za nadzor nad razvojem rastlin in okoljem. Vedno uporabljamo le čiste lončke ali plastične zaboje in svež vlažen substrat. Semenski zabojček napolnimo s substratom z dlanjo pritisnemo prst, da se enakomerno usede, pri čemer pa pazimo da zapolnemo kote zabojčka. Seme posujemo/ posejemo enakomerno po površini, večja semena posejmo v večjem razmakuNato semena pokrijemo s substratom , zalijemo in označimo. Zabojček pokrijemo s steklom, papirjem in hranimo pri temperaturi 18 - 21 stopinj celzija.
                                                               
                                                                    KALITEV
Pri setvi vedno določen odstotek semen ne vzkali. Posebno nekateri pridelki kot so kumare in sladka koruza, neenakomerno kalijo. Ena od rešitev je da posejemo veliko semen in, če je treba, razredčimo sadike. Bolj gospodarna in zanesljiva metoda je kalilni poskus. Semena posujemo po vlažnem papirnatem prtičku v plastičnem zabojčku. Pokrijemo ga s časopisom in hranimo v toplem prostoru pri temparaturi 21 stopinj celzija. Kalitev se bo začela po 2 - 3 dneh nato pa seme prenesemo v posamezne lončke.

       PIKIRANJE

Po vzniku odstranimo steklo in papir. Substrat naj bo ves čas vlažen. Ko rastline razvijejo klične liste jih prepikiramo.




 








Ni komentarjev:

Objavite komentar