četrtek, 24. januar 2013

SADNO DREVJE - JABLANA

Za sadno drevje ni natančne definicije. V to skupino spadajo vse lesnate rastline, ki obrodijo plodove in imajo v naravi obliko dreves. Danes vam bomo predstavili jablano.


Jablane so najbolj razširjena sadna drevesa, kadar cvetijo so privlačna, kadar rodijo so radodarna. Skoraj povsod jih je mogoče gojiti, vendar nekatere od tega odvrača misel na višino drevesa.
Res je visokodebelne jablane niso primerne za povprečno velik vrt, vendar obstajajo tudi pritlikavi grmi jablan, ki dosežejo višino človeka.

Na velikost drevesa vpliva več dejavnikov: tla, prostor, raščavost, sorte... glavni dejavnik pa je podlaga na katero je bila sorta cepljena.



PODLAGE :

 - M27 (skrajno pritlikava podlaga )
     
-  M 9  (zelo pritlikava podlaga)

-  M 26 ( pritlikava podlaga )

- MM 106 (polpritlikava podlaga)

- MM 111 ( raščava podlaga )
 

Jablane uspevajo skoraj povsod, rast in rodnost sta revnejši v apnenčastih tleh, na slabo odcetnem zemljišču in v vrtovih blizu morja. Če so razmere za gojenje jablane ugodene se lahko pri izbiri sort svobodno odločamo.

Kako pravilno sadimo sadike?

Na začetku izkopljemo sadilno jamo 45-60 cm globine in širine. Rodovitno zgornjo plast zemlje ločimo od mrtvice in jo kasneje ob sajenju damo na dno jame. Zemlji lahko primešamo mineralno gnojilo PK (eno pest na sadiko) ali ga potrosimo po površini po sajenju. Smiselna in ekonomična je uporaba mreže proti voluharju, ki mora varovati ves koreninski sistem, tudi z vrha. V njo nasujemo rodovitno zemljo do višine, da je kasneje cepljeno mesto sadike 10 cm nad višino tal. Na koncu jamo napolnimo z mrtvico preko višine tal, ker se zemlja kasneje posede.
Slikovni prikaz pravilnega sajenja sadike si oglejte na spodnji sliki

Ni komentarjev:

Objavite komentar