nedelja, 27. januar 2013

FOURBERRY

FOURBERRY - cveti kot forzicija, dehti kot nageljček, rodi kot ribez a je brez neprijetnega okusa po črnem ribezu in za nameček se jeseni obarva kot najbolj žlahten pahljačasti javor. 

Velja za osupljivo novost na področju jagodičja, ki pri nas še nima imena. Zato je najbolj v veljavi kar izrazfourberries. Gre za rastlino z užitnimi in okrasnimi lastnostmi. To prečudovito jagodičevje rodi plodove podobne josti, cveti kot forzicija, dehti kot nageljček, je brez neprijetnega okusa po črnem ribezu in za nameček se jeseni obarva kot najbolj žlahten pahljačasti javor. Le kdo si ne bi želel take rastline v vrtu? To je zagotovo prava izbira za popestritev vsakega vrta. Botanično ima podobne zahteve kot ribez. V naravi jih zasledimo predvsem na območju Severne Amerike. Fourberries je zelo robusten, prezimno trden grm, odporen je tudi na sušo. S skrbno selekcijo so vzgojene sorte z najlepšimi cvetovi, plodovi in barvo listja. Barva se začne spreminjati konec septembra. Najprej se obarva oranžno, na koncu pa nas razveseli še z lepo temno rdečo barvo, ki je lep jesenski v okras vsakemu vrtu. 

Jagode dozorijo veliko kasneje kot pri ribezu. Plodovi so prijetni za uživanje saj nimajo neprijetnega okusa po črnem ribezu. Obiramo jih, ko so jagode črne, oz. skoraj padejo v roke. Takrat so okus in arome najbolj izrazite. Ponavadi ga obiramo 2 do 3 tedne, količina plodov pa vsekakor zadovolji vsakega ljubiteljskega sadjarja oz. vrtnarja. Uživamo jih sveže, zamrznjene, posušene kot rozine, predelamo ji lahko tudi v marmelado ali sok. Plod ni izgubljen tudi, če ostane na grmu. Pustite ga viseti in v nekaj tednih se bo posušil.


Ni komentarjev:

Objavite komentar