Velja za osupljivo novost na področju jagodičja, ki pri nas še nima
imena. Zato je najbolj v veljavi kar izrazfourberries. Gre za rastlino
z užitnimi in okrasnimi lastnostmi. To prečudovito jagodičevje rodi
plodove podobne josti, cveti kot forzicija, dehti kot nageljček, je
brez neprijetnega okusa po črnem ribezu in za nameček se jeseni obarva
kot najbolj žlahten pahljačasti javor. Le kdo si ne bi želel take
rastline v vrtu? To je zagotovo prava izbira za popestritev vsakega
vrta. Botanično ima podobne zahteve kot ribez. V naravi jih zasledimo
predvsem na območju Severne Amerike. Fourberries je zelo robusten,
prezimno trden grm, odporen je tudi na sušo. S skrbno selekcijo so
vzgojene sorte z najlepšimi cvetovi, plodovi in barvo listja. Barva se
začne spreminjati konec septembra. Najprej se obarva oranžno, na koncu
pa nas razveseli še z lepo temno rdečo barvo, ki je lep jesenski v okras
vsakemu vrtu.
Jagode dozorijo veliko kasneje kot pri ribezu. Plodovi so prijetni za
uživanje saj nimajo neprijetnega okusa po črnem ribezu. Obiramo jih, ko
so jagode črne, oz. skoraj padejo v roke. Takrat so okus in arome
najbolj izrazite. Ponavadi ga obiramo 2 do 3 tedne, količina plodov pa
vsekakor zadovolji vsakega ljubiteljskega sadjarja oz. vrtnarja. Uživamo jih sveže, zamrznjene, posušene kot rozine, predelamo ji lahko
tudi v marmelado ali sok. Plod ni izgubljen tudi, če ostane na grmu.
Pustite ga viseti in v nekaj tednih se bo posušil.
Ni komentarjev:
Objavite komentar